Centrale Oefengroep 2018:

Waar / Contactpersoon Wanneer Thema
Utrecht, Centrum Well, Doelenstraat 34, 2018
o.l.v. Florens van Canstein, 14 april, zaterdag De beoefening van meditatieve balans
tijd: 11-16 uur, 12 mei, zaterdag

(was eerst 19 mei,  gewijzigd 13/01)

De beoefening van meditatieve balans
kosten: 15 euro,

15 september, zaterdag

De beoefening van meditatieve balans
opgave en informatie: info@tapiritsa.nl 20 oktober, zaterdag De beoefening van meditatieve balans
15 december, zaterdag De beoefening van meditatieve balans

Biografie van Florens van Canstein

De afgelopen veertig jaar heeft Florens van Canstein (*1960) vele vormen van meditatie beoefend, waaronder dzogchen, zen en taoïstische meditatie. In 1985 begon zijn interesse in dzogchen, geïnspireerd door Namkhai Norbu Rinpoche. Sinds zijn ontmoeting in 1991 met zijn belangrijkste leraar, Yongzin Lopön Tenzin Namdak Rinpoche, heeft hij zich volledig toegelegd op dzogchen-meditatie en de studie van soetra, tantra en dzogchen in de yungdrung bön traditie.

Jaarlijks brengt hij enkele maanden door in het klooster Triten Norbutse in Nepal om te studeren en mediteren. Daarnaast volgt hij het onderricht van Yongzin Rinpoche en Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpoche in het westen. Sinds 2010 heeft hij zijn werk als bankier beëindigd en legt hij zich volledig toe op meditatiebeoefening, retraites, schrijven en vertalen.

Op verzoek van Khenpo Tenpa Yundrung Rinpoche, de abt van de kloosteruniversiteit Triten Norbutse, geeft hij sinds 2015 meditatie-onderricht. Zijn missie is anderen te helpen om op basis van de oorspronkelijke woorden van de boeddha een effectieve meditatiebeoefening te ontwikkelen. Hij is goed in staat de principes van dzogchen over te dragen en studenten verder te helpen op het pad naar verwezenlijking en bevrijding.

Florens is nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Shenten Dargye Ling in Frankrijk. Sinds 2001 als vice-voorzitter onder het voorzitterschap van de abt Tenpa Yungdrung en sinds 2010 als voorzitter. In 2016 heeft hij deze functie neergelegd. Hij is nog wel verantwoordelijk voor de programmering.

Florens spreekt en leest Tibetaans en vertaalt voor diverse lama’s, waaronder Pönlop Tsangpa Tenzin Rinpoche. Hij schreef Travelling with the Master, in het Nederlands vertaald als Pelgrimstocht naar het moederland van de yungdrung bön, en publiceerde de volgende vertalingen: De beoefening van meditatieve balans, The Four Wheels of Bon en The Five Offerings.