De belangrijkste levende leraar in de bön traditie is H.E. Yongdzin Lopon Tenzin Namdak Rinpoche.

De eerbiedwaardige Lopon (hoofdleraar) is beoefenaar van en geleerde in de bön traditie, in het bijzonder dzogchen en de Ma Gyud of Moeder Tantra. In en buiten Tibet wordt hij geëerd als de meest vooraanstaande expert op het gebied van bön. Vooral voor de Tibetanen die sedert hun vlucht uit hun thuisland in ballingschap leven, is Lopon Tenzin Namdak Rinpoche van groot belang. In India en Nepal heeft hij Bonpo gemeenschappen en monastieke onderwijsinstellingen opgericht, o.a. het Menri klooster in India en het Triten Norbutse klooster in Nepal.

In Triten Norbutse, Shenten Dargye Ling (Frankrijk), en in andere plaatsen in Europa en de U.S.A. geeft hij – met leraren opgeleid in de traditie van bön – onderricht.

Lees meer…

 

Khenchen​ Tenpa Yungdrung Rinpoche werd geboren in Dhorpatan, een ver afgelegen gebied in het westen van Nepal. Op 11 jarige leeftijd sloot hij zich, samen met andere monniken, aan bij Tashi Gegye Thaten Ling, het lokale klooster. Na het volgen van inleidende studies in bön rituele teksten en Tibetaanse kalligrafie, verhuisde hij naar Dolanji in India voor verdere studie aan de Dialectic School van het Menri Klooster. De daarop volgende 13 jaar bestudeerde Khenchen Tenpa Yundrung Rinpoche het volledige bön filosofische systeem van sutra, tantra en dzogchen,  Tibetaanse wetenschap, waaronder astrologie, sanskriet, grammatica, geometrie en algemene Tibetaanse medicijnen.

Na het succesvol afronden van deze studies waarmee hij de titel van geshe heeft verkregen, is hij in 1994 naar Kathmandu in Nepal gegaan om zijn studie van tantra  en dzogchen te vervolgen onder leiding van Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche in het Triten Norbutse klooster.

In 1996 werd Tenpa Yungdrung benoemd tot ponlop (hoofdleraar) van de yungdrung bön academie voor hogere studies van het Triten Norbutse klooster. In 2001 werd hij door H.H. Menri Trizin Rinpoche en H.E. Yongdzin Rinpoche aangesteld als aangesteld als abt van het klooster (khenpo; khenchen, ‘grote abt’, d.w.z. de abt van een belangrijk klooster).  Ook werd hij verantwoordelijk voor Shenten Dargye Ling, de stichting in Frankrijk. Intussen geeft hij onderricht in diverse Europese landen, in de USA en in Mexico.

Ponlop Tsangpa Tenzin Rinpoche werd in 1986 tot monnik gewijd. Van 1992 tot 2001 studeerde hij bön, soetra, tantra, dzogchen en algemene Tibetaanse wetenschappen onder leiding van Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche en Menri Tridzin Rinpoche in het Menri-klooster in Noord-India, In 2001 behaalde hij zijn geshe-graad. Vanaf 2004 vervult hij de functie van Ponlop, hoofdleraar en hoofd studieprogramma van het klooster Tritsen Norbutse in Kathmandu. Hij vervult daarmee een centrale rol in het behoud en overdracht van de yungdrung-bön traditie.

Ponlop geeft sinds 2014 les in het westen. In dat jaar gaf hij in Nederland onderricht over de Vier Wielen van Dzogchen van Boeddha Tonpa Shenrab Miwoche. Momenteel is hij bezig aan een serie over de Gyalwa Chaktri, één van de belangrijkste praktische handboeken voor de beoefening. Zijn stijl van lesgeven is helder, betrokken en zeer toegankelijk.

Ponlob Kalsang Gyatso werd in 1972 in Oost-Tibet geboren. Hij trad op jonge leeftijd in het klooster. Van 1990 tot 1995 studeerde hij onder leiding van ZH Trizin Lungtog Tenpai Nyima Rinpoche in het Menri-klooster in Noord-India. Tussen 1995 en 2003 studeerde hij in het Triten Norbutse klooster in Kathmandu onder leiding van Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche. In 2003 behaalde hij zijn geshe-graad. Vanaf die tijd tot 2018 heeft hij als een van de belangrijkste leraren in Triten Norbutse onderricht gegeven over soetra, tantra en dzogchen. In 2018 is hij teruggekeerd naar Tibet om daar de rol van hoofdleraar (Ponlob) op zich te nemen in het beroemde Dachen klooster in Amdo. Dachen is éen van de hoofdzetels van de bon traditie in Amdo. In zijn rol als Ponlob heeft Gesle-la in het Dachen klooster zowel een School in de Dialectiek (Shedra) als een meditatie school (Gomdra) opgericht.

Van 2011 tot 2016 heeft hij lesgegeven in het westen waaronder in Nederland. Zijn stijl van lesgeven kenmerkt zich door een krachtig en vreugdevol enthousiasme.

Florens van Canstein (*1960) heeft de afgelopen veertig jaar vele vormen van meditatie beoefend, waaronder dzogchen, zen en taoïstische meditatie. In 1985 begon zijn interesse in dzogchen, geïnspireerd door Namkhai Norbu Rinpoche. Sinds zijn ontmoeting in 1991 met zijn belangrijkste leraar, Yongdzin Lopon Tenzin Namdak Rinpoche, heeft hij zich volledig toegelegd op dzogchen-meditatie en de studie van soetra, tantra en dzogchen in de yungdrung bön traditie. Jaarlijks brengt hij enkele maanden door in het klooster Triten Norbutse in Nepal om te studeren en mediteren. Daarnaast volgt hij het onderricht van Yongdzin Rinpoche en Khenchen Tenpa Yungdrung Rinpoche in het westen. Sinds 2010 heeft hij zijn werk als bankier beëindigd en legt hij zich volledig toe op meditatiebeoefening, retraites, schrijven en vertalen.

Op verzoek van Khenchen Tenpa Yundrung Rinpoche, de abt van de kloosteruniversiteit Triten Norbutse, geeft hij sinds 2015 meditatie-onderricht. Zijn missie is anderen te helpen om op basis van de oorspronkelijke woorden van de boeddha een effectieve meditatiebeoefening te ontwikkelen. Hij is goed in staat de principes van dzogchen over te dragen en studenten verder te helpen op het pad naar verwezenlijking en bevrijding. Florens spreekt en leest Tibetaans en vertaalt voor diverse lama’s, waaronder Ponlop Tsangpa Tenzin Rinpoche. Hij schreef Travelling with the Master, in het Nederlands vertaald als Pelgrimstocht naar het moederland van de yungdrung bön, en publiceerde diverse Engelse en Nederlandse vertalingen van tantrische en dzogchen-teksten.